Simona Halep (23 de ani) a intrat într-o criză pricinuită de probleme cu care s-au confruntat și alte jucătoare celebre din circuitul WTA. Dacă în 2014 reușea să facă senzație la turneele de Grand Slam de la Roland Garros și Wimbledon (finală și semifinală), în 2015 a pierdut lamentabil în turul doi la Paris (5-7, 1-6 cu Lucic-Baroni), respectiv în manșa inaugurală de la Londra (7-5, 4-6, 3-6 cu Jana Cepelova). Picajul în care a intrat campioana noastră a fost generat și de două evenimente care s-au petrecut într-un interval scurt de timp:
1. Concedierea antrenorului cu care a impresionat în turneele de Grand Slam
Simona a reușit să joace un tenis formidabil din punct de vedere tehnic, dar și tactic, în 2014, mai ales în turneele de la Roland Garros și Wimbledon, unde a atins cele mai bune performanțe ale carierei. Constănțeanca a câștigat meciuri la cele două prestigioase competiții datorită calităților superioare de tehnician pe care le deține Wim Fissette. Belgianul în vârstă de 35 de ani a știut să-i valorifice talentul Simonei, lucru pe care antrenorii din 2015 nu l-au reușit în cadrul turneelor de Grand Slam, punând în aplicare o strategie care a dat roade în momentele cheie. Ultimul exemplu a fost reprezentat de parcursul de la Turneul Campioanelor de la Singapore, Simona Halep învingând-o pe Serena Williams (1 WTA) în drumul către finală, în cadrul grupelor, cu uluitorul scor de 6-0, 6-2.
Alături de Wim Fissette, Simona Halep a câștigat două trofee, Doha și București, dar rezultatele extraordinare au venit în turneele de Grand Slam: finală la Roland Garros (4-6, 7-6, 4-6 cu Maria Șarapova) și semifinală la Wimbledon (6-7, 2-6 cu Eugenie Bouchard)
Nimeni nu se aștepta ca Simona să ia o decizie drastică, imediat după Turneul Campioanelor, punând capăt unei colaborări fructuoase care a durat 9 luni. Halep s-a orientat către Victor Ioniță, fostul antrenor al Soranei Cîrstea, la începutul sezonului competițional 2015, iar Wim Fissette a rămas cu un gust amar. Fostul antrenor al lui Kim Clijsters nu și-a explicat atitudinea Simonei față de el, spunând că hotârârea nu i-a aparținut în totalitate sportivei: „Ea a fost influențată de anturaj. Deși am avut o bună relație cu echipa și cu familia ei. La începutul sezonului era o fată timidă, dar la finalul anului era o vedetă mondială, care a jucat în finală la Roland Garros și la Turneul Campioanelor. Nu este ușor să stăpânești aceste situații și să iei mereu deciziile cele mai bune. Ea este în legătură cu persoane importante din România (n.r. – Ion Țiriac) și va opta pentru un antrenor român în continuare”, a spus tehnicianul care în 2015 lucrează cu Vika Azarenka (Belarus), fost lider mondial.
Eugenie Bouchard s-a despărțit și ea de antrenor după sezonul fabulos din 2014. Canadianca traversează acum o criză identică cu cea a Simonei în turneele de Grand Slam
Eugenie Bouchard (21 de ani), finalistă la Wimbledon 2014, semifinalistă la Roland Garros 2014 și Australian Open 2014, are un sezon mizerabil în acest an. Canadianca a realizat un parcurs aproape identic cu Simona Halep la primele trei turnee de Grand Slam (sferturi de finală la Australian Open, la fel ca și Simona, manșa inaugurală la Roland Garros, cu un tur mai puțin decât Simona, și primul tur la Wimbledon, la fel ca și Simona). Pe lângă faptul că ambele sunt văzute drept starurile noii generații, cealaltă asemănare izbitoare dintre Genie și Simona este că Bouchard a renunțat la antrenorul care a dus-o pe culmile succesului, în același timp ce Halep îl concedia pe Wim Fissette. Americanul Nick Saviano s-a despărțit la finalul lui 2014 de Genie Bouchard, după o relație profesională care a durat 8 ani, pentru ca înaintea sezonului în curs să preia o altă tânără talentată, pe Sloane Stephens (SUA). Genie l-a angajat pe francezul Sam Sumyk, însă la fel ca în cazul Simonei Halep cu Victor Ioniță, între ei nu există o alchimie.
Eugenie Bouchard (12 WTA) a ieșit în afara Top 10 WTA după ce și-a schimbat antrenorul.
2. Mesajele de amenințare i-au destabilizat jocul. Simona Halep: „E posibil”
Întrebată de jurnaliștii americani despre originile blocajului prin care trece, Simona Halep a admis că stresul din jocul ei ar putea afi cauzat și de amenințările cu moartea primite pe rețelele de socializare. Cele mai dure au venit din partea lui Jesper Andreassen, un danez care pretinde a fi pușcaș marin, cazul fiind publicat de ProSport înaintea turneului de la Stuttgart. Coincidență sau nu, acela a fost momentul în care jocul constănțencei s-a dezechilibrat, apărând și tensiuni la niveul staffului. S-a răcit și relația Simonei cu antrenorul Victor Ioniță, iar acesta nu a mai fost chemat în niciun moment pentru sfaturi la pauza dintre game-uri, în timpul celor patru turnee la care avea posibilitatea: Stuttgart, Madrid, Roma și Birmingham.
Inevitabil, Ioniță a fost demis cu o săptămână înaintea turneului de la Wimbledon, iar Halep nu a exclus o legătură dintre obsesia pe care danezul și-a manifestat-o pentru ea și criza prin care trece: „Da e posibil să fie o cauză. Nu m-am gândit la asta”, a spus Simona pentru New York Times. Jucătoarea în vârstă de 23 de ani avea un record de 23 de victorii și 2 înfrângeri înaintea turneului de la Stuttgart, unde organizatorii au sporit măsurile de securitate, alarmați fiind de gradul de risc pe care îl prezenta individul obsedat. Din acel moment, în decurs de două luni și o săptămână, procentajul româncei a devenit nesatisfăcător: 8 victorii și 6 înfrângeri.
Cea mai bună jucătoare a Marii Britanii a clacat din cauza unor incidente asemănătoare
În timpul turneului de la Wimbledon, Heather Watson (Marea Britanie, 23 de ani) a dezvăluit, imediat după calificarea în turul trei, că tenisul ei a avut de suferit din cauza amenințărilor primite pe rețelele de socializare. Cele mai multe veneau din partea pariorilor, jucătoarea clasată pe locul 59 WTA fiind dezgustată de conținutul lor: „Am primit amenințări cu moartea și nu îmi puteam lua gândul de la ele. Au fost oameni care mi-au transmis că îmi ucid și familia și că își doresc ca eu să fac cancer și să am o moarte lentă, dureroasă. Cuvinte oribile, pe care nici nu mi le-am imaginat vreodată. Cred că aceste persoane nu au nicio viață. Sunt doar niște lași care cred că pot spune orice pe internet. Nu cred că vor putea fi opriți de cineva, dar eu continui să postez pe rețelele de socializare, chiar dacă în trecut mi-a fost greu să trec peste astfel de mesaje”
La finalul interviului, prezentatoarea TV Sue Barker a sfătuit-o pe Heather că nu este bine să acorde atenție respectivelor mesaje: „Nu le mai citi! Pur și simplu, vorbește despre altceva cu apropiații tăi”! Heather Watson a avut un an de grație în 2012, atunci când a triumfat la Openul Japoniei, câștigând primul titlu WTA al carierei. Tânăra care a crescut la celebra academie a lui Nick Bollettieri a devenit, la acea vreme, prima jucătoare din Marea Britanie, de la Sara Gomer în 1988, care să câștige un trofeu la simplu. Heather, campioană la US Open în proba junioarelor, a avut mai multe suișuri și coborâșuri în cariera sa, unele fiind pricinuite, spune ea, și de amenințările pe care le-a primit de la fanii obsedați.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER